Vi har samlet en række spørgsmål og svar om fjernvarme generelt og om etablering af fjernvarme i Lejre By. Finder du ikke svar her på siden, er du velkommen til at kontakte os.
Siden er senest opdateret den 3. januar 2024.
Overordnede emner
Hvorfor kan E.ON levere fjernvarme, der opfylder kravet om positiv samfundsøkonomi, når FORS ikke kunne?
E.ON har oplyst, at det skyldes en mere detaljeret screening end den, som FORS og kommunen har lavet. E.ON sondrer mellem store, mellem-store og små kunder. [yderligere fra EON om disse kategorier]
Ambaet forventes at oprette en liste i excel med alle potentielle kunder med oplysning om adresse, ejer, kategori, opvarmningsform, areal, forventet gasbehov, sandsynlighed for tilslutning straks. På det grundlag kan udregnes den præcise pris ved forskellige fjernvarmetariffer og ved forskellige typer varmepumper, ligesom der bliver styr på de årlige indtægter i selskabsøkonomien.
E.ON ́s kommende projektforslag vil vise, om økonomien fortsat er positiv. Det forventer E.ON.
Hvor kan man se E.ONs beregninger?
E.ONs projektforslag, som forventes færdigt utimo januar, vil blive offentliggjort i forbindelse med fremsendelsen til kommunen, men den foreløbige screening er ikke offentlig tilgængelig.
Hvorfor haster det så meget?
Jo længere tid der går, desto mindre sandsynligt er det, at vi kan få fjernvarme i Lejre. Hvis vi ikke sætter gang i en fælles løsning, vil mange flere investere i egne varmepumper, og så forsvinder grundlaget for fjernvarme.
Vil projektforslaget også omfatte klimaaftrykket?
Ja, jf. varmeforsyningsloven skal de miljømæssige konsekvenser medtages.
Hvad er tidsplanen – hvornår bliver tilmelding bindende?
Den hurtigste tidsplan ser således ud:
Januar 2024:
- Stiftende generalforsamling i andelsselskabet – tentativt den 30. januar.
Første halvår 2024:
- EON udarbejder projektforslag efter varmeforsyningsloven. Projektforslaget indsendes af andelsselskabet til godkendelse i Lejre Kommunalbestyrelse – en forudsætning for kommunegaranti for lånet. Forventet behandling i Kommunalbestyrelsen er i april måned.
- Fjernvarmeanlæggets placering fastlægges. Hvis det er på et af kommunens arealer, skal Kommunalbestyrelsen godkende evt. salg eller udlejningsvilkår for grunden.
- Der skal udarbejdes lokalplan for fjernvarmeværket. Processen kan tage fra ca. ½ – 1 år pga. krav i Planloven og proces med politiske godkendelser m.m.
- Anlægsprojektet udarbejdes og sendes i udbud. Forudsætter ekstern bistand. Kan ikke være E.ON, da de så ikke kan byde på opgaven.
Andet halvår 2024:
- Bestyrelsen vælger entreprenør
- Præcise budgetter fastlægges,
- Brugerne informeres om prisen for tilslutning og drift
- Tid til bindende tilsagn om medlemskab
- Kommunegaranti stilles og lån optages
E.ON vurderer, at fjernvarme i Lejre kan etableres i 2025-2027.
Hvorfor samarbejder I ikke med Osted om fjernvarme?
E.ON og FORS har drøftet muligheden. Afstanden mellem Lejre og Osted betyder, at en fælles løsning bliver alt for dyr.
Hvad er de store risici i projektet på kort og langt sigt?
E.ONs projektforslag viser ikke en positiv samfundsøkonomi trods deres forventning om, at det vil være tilfældet. På langt sigt kan der være en risiko for, at entreprenørens tilbud bliver dyrere end forudsat. Der skal formentlig udarbejdes en ny lokalplan for den grund, hvor fjernvarmeværket skal ligge. Der kan være forsinkelser knyttet til denne proces. Også behandling af projektforslaget i Kommunen kan være en tidskrævende proces.
Hvad sker der, hvis tilbudsgiveren går fallit under etablering af anlægget, eller hvis priserne stiger drastisk, efter tilbuddet er afgivet? Hænger andelshaverne så på et ufærdigt og ubrugeligt projekt?
Den enkelte andelshaver hæfter kun med sit indskud. Det er op til andelsselskabet at udfærdige udbuddet, og i udbuddet kan betingelser indlægges bl.a. vedrørende evt. konkurs el.lign. Hvis projektet afbrydes med tab til følge, vil det være dækket af kommunegarantien.
Hvem er E.ON? Driver E.ON andre fjernvarmeselskaber?
E.ON er et af Europas største energiselskaber. E.ON Danmark-koncernen producerer og leverer el, gas og varme i Danmark. E.ON har også et af landets største netværk af ladestandere til elbiler. E.ON er p.t. involveret i Byvarme-projekter – fjernvarme med lokalt ejerskab i mindre byer – ni steder på Sjælland, bl.a. i Skibby, Lynge, Ejby (Køge) og Glumsø. E.ON har endnu ikke Byvarme-systemer i drift, men driver 5 eksisterende fjernvarmeværker i bl.a. Frederikssund og Ålsgårde.
Hvorfor er E.ON valgt som samarbejdspartner?
Lejre By Fjernvarmegruppe finder, at E.ON har præsenteret et realistisk koncept, som omfatter velafprøvet teknologi. E.ON er hyret til at lave projektforslaget og rådgive om den videre proces, men skal byde på linje med andre mulige leverandører for at få opgaven med at etablere og drive fjernvarmen i Lejre By.
Økonomi
Hvem finansierer fjernvarmeanlægget?
Lejre Kommune kan stille en lånegaranti for finansiering gennem KommuneKredit. Kommunalbestyrelsen skal godkende en lånegaranti, når udbuddet er gennemført og økonomien er kendt. Lånet betales tilbage af varmekunderne via de løbende forbrugsafgifter. Aktuelt kan anlægget afskrives over maksimalt 30 år.
Hvad bliver prisen for fjernvarmeanlægget – og hvad skal den enkelte forbruger betale?
E.ON vurderer, at etableringen af anlægget vil koste ca. 167 mio. kr. og har foreslået en tilslutningsafgift på 35.000 kr. pr. husstand. Men størrelsen på tilslutningsafgiften og budgetter for de kommende år skal besluttes i det kommende andelsselskab, som ejer fjernvarmeanlægget.
Hvem fastsætter prisen for fjernvarme?
Det gør det kommende andelsselskab. Selskabet fremlægger budget til godkendelse på den årlige generalforsamling og bestemmer selv den månedlige varmepris. Selskabet er vores eget, og der er ingen fordyrende mellemled, som skal tjene penge. Driften skal hvile i sig selv. Det siger loven.
I E.ONs koncept er fjernvarmeunitten med i prisen, men overdrages til kunden. A.M.B.A.’et bør her overveje om fjernvarmen skal tilbyde kunden at eje og vedligeholde fjernvarmeunitten. Det kaldes fjernvarme på abonnement og foretrækkes af de fleste kunder. Da investeringen er afholdt bliver den årlige betaling for at lade fjernvarmen vedligeholde unitten kun få hundrede kr. om året, men skal nok hæves lidt efter 20 år for at der bliver penge til udskiftning af sliddele. A.M.B.A.’et har i princippet en lille risiko, hvis kunden går fallit, men bo-administratoren vil sikkert straks ringe til ambaet og bede om, at fjernvarmen fortsat holdes i drift, og at boet vil betale for abonnementet. Det er heller ikke lovligt at fjerne nagelfast udstyr så som en fast installeret unit.
Hvad bliver den årlige varmepris pr. kvadratmeter for den enkelte husejer?
Det er for tidligt at sige. Men for at projektet kan godkendes, skal prisen samlet set være lavere end det eneste realistiske alternativ – en varmepumpe. På E.ONs hjemmeside kan du se eksempler på prisberegninger for huse af forskellige størrelser. De endelige priser fastlægges af andelsselskabets bestyrelse, når vi har et konkret projekt. Sammenligninger er vanskelige. Afhænger bl.a. af graden af isolering. Vær opmærksom på, at den energi, som kunden køber til sin varmepumpe, er el, som måles i kWh, mens den energi, som kunden køber fra fjernvarmen, er varme, som måles i MWh eller kWh (1 MWh = 1.000 kWh). Begge måles i kWh, men ikke kan sammenlignes, da det jo er forskellige størrelser. På samme måde kan man købe metaller som alle måles i kg eller gram. Når vi sammenligner kundens udgift til fjernvarme og varmepumpe, ser man på den samlede årlige udgift til køb af hhv. fjernvarme og el samt kapitalomkostninger og driftsudgifter til egne anlæg. Her vejer kapitaludgifter til varmepumpen med ca. 15-årige lån tungt, da der skal reinvesteres i det meste efter 15-20 år. Tilslutningsudgiften til fjernvarme, hvis vi vedtager at bruge 35.000 kr., er en engangsudgift og kan således finansieres med et 30-årigt lån, og der skal ikke betales én gang til efter 30 år. Her har vi også problematikken med, at man normalt ser på første års udgift uden at indregne, at inflationen, hvis den fortsætter, udhuler kapitaludgiften, så ydelsen på lånet bliver lidt mindre i gennemsnit over hele perioden.
Er alle økonomiske forhold afklaret, inden man skal give endelig accept af tilslutning, så den enkelte husstand kan vurdere den fremtidige økonomi?
Ja. Der vil være et godkendt budget fra andelsselskabet. Fjernvarme er kendt for at have en stabil pris.
Kan man fortryde sin endelige accept – og på hvilke betingelser?
Mulighederne og vilkårene skal besluttes af det kommende andelsselskab. Der er normalt en bindingsperiode, ligesom selskabet kan vælge at opkræve en udtrædelsesgodtgørelse.
Kommer der en fjernvarmepulje igen i 2024, hvor man kan søge om statsligt tilskud?
Der var tidligere mulighed for at søge om et tilskud på ca. 20.000 kr. pr. husstand fra en statslig pulje. Denne mulighed er ikke længere til stede, medmindre der blive truffet politisk beslutning om at tilføre puljen yderligere midler og åbne den igen. Kommunerne presser på for det, bl.a. med det argument, at staten yder tilskud til varmepumper.
Den enkelte forbruger
Hvor meget dækker tilslutningsafgiften med byvarmekonceptet?
Betalingen dækker stikledning, fjernvarmeenhed i huset, afinstallation af gas/oliefyr og installation af fjernvarme. Din nye varmeinstallation i huset vil fylde mindre end den nuværende.
Hvordan bliver prisen regnet ud?
Amba’et skal beslutte afregningen. Normalt omfatter den både en fast afgift, f.eks. et fast mindre beløb pr. måler og en pris pr. m2 BBR-areal, samt variabel betaling, der afhænger af forbruget i MWh. Desuden indgår normalt et incitamentsbidrag i form af lille tillæg/fradrag for høj/lav returtemperatur.
Hvad hvis mit gasfyr skal udskiftes, inden fjernvarmen kommer?
E.ON tilbyder en tryghedsgaranti. Hvis dit nuværende gasfyr skal udskiftes, stiller E.ON et brugt gasfyr gratis til rådighed. Du skal kun betale for transport og installation samt efterfølgende service. For at få del i garantien, skal du have erklæret dig interesseret i fjernvarme. Når fyret er monteret hos kunden, så anser E.ON det som kundens ejendom. Det vil ikke have indflydelse, om E.ON vinder udbuddet eller ej.
Har folk med varmepumper fordel af at skifte til fjernvarme?
Varmepumper skal typisk udskiftes efter 15-17 år. Varmeteknologien udvikler sig hele tiden, og nye varmekilder kommer til. Med fjernvarme skal teknologien kun fornys ét sted – på fjernvarmeværket – og ikke hos den enkelte forbruger. Der er et marked for at sælge sin varmepumpe, hvis man ønsker hurtigere tilslutning til fjernvarme, som er en fremtidssikret teknologi.
Jeg har elvarme – kan jeg skifte til fjernvarme?
Ja. Foruden tilslutningsafgiften skal husejeren betale installation af et vandbåret opvarmningssystem, dvs. gulvvarme eller radiator. Det giver en mere stabil varme i huset. Samtidig er man kunde i et fremtidssikret fællesskab, som kan udnytte teknologiske fremskridt og nye varmekilder.
Bliver brændeovne, varmegenindvindingsanlæg eller solvarme forbudt, hvis vi får fjernvarme?
Der er ikke hverken tilslutningspligt eller aftagepligt. Amba’et kan ikke forhindre, at en kunde bruger supplerende opvarmning, men det er op til det kommende amba at beslutte hvilken struktur tariffen skal have inden for visse rammer. En høj fast betaling og mindre variabel betaling kan gøre det mere attraktivt at bruge fjernvarmen frem for supplerende varme fra eksempelvis en brændeovn. Jo flere der har brændeovn, varmegenindvending eller vandbåren solvarme, desto dyrere bliver fjernvarmen for de øvrige forbrugere. Brændeovne er under alle omstændigheder en dårlig ide i tæt bebyggede områder. Hvis brændeovne ikke fyres korrekt, er de også årsag til skadelig partikelforurening. Teoretisk set bør den faste del af tariffen svare til de faste omkostninger og den variable pris i kr/MWh svare til prisen på at producere en ekstra MWh, men normalt er den variable andel større. Mindst 20% af varmeregningen bør dog være fast.
Kan fjernvarme kombineres med en ventilationsvarmepumpe, der opvarmer brugsvand
Ja, fjernvarmen kan dække rumvarmen og den del af brugsvandet, som ikke dækkes med anden varmekilde.
Det organisatoriske
Hvad betyder A.M.B.A.?
Andelsselskab med begrænset ansvar. Det betyder bl.a., at den enkelte andelshaver kun hæfter med sit indskud. Privatøkonomien er ikke på spil. Det er et andelsselskab svarende til f.eks. Allerslev Vandværk og seniorbofællesskabet Rynkebakken – ejet og drevet af lokale borgere.
Hvordan organiseres et A.M.B.A.?
På borgermødet den 21. november blev mødedeltagere, der måtte have lyst til at deltage i arbejdet fremover, opfordret til at melde sig til styregruppen. Arbejdsgruppen planlægger at indkalde til stiftende generalforsamling i et A.M.B.A. i starten af 2024. Her skal der vælges en formand og en bestyrelse, som kommer til at stå i spidsen for den fortsatte proces.
Hvad er kommunens rolle i processen, og bliver kommunen repræsenteret i A.M.B.A.’ets bestyrelse?
Hvis Lejre Kommune beslutter at give kommunekredit til selskabet, så er det kutyme, at Lejre Kommune ønsker en politisk repræsentant i selskabets bestyrelse. Kommunen kan desuden bidrage med viden og rådgivning undervejs i processen.
Tekniske spørgsmål
Hvor skal fjernvarmeanlægget placeres?
Lejre Kommune skal godkende placeringen af anlægget. P.t. er materielgården på Munkedammen i Allerslev udpeget som en ideel beliggenhed. Det kræver en ændring af lokalplanen.
Er det ikke et problem, at anlægget ikke kan placeres midt i byen?
Nej, en placering ved materielgården er ikke et problem, selvom det i teorien kunne være mere optimalt at placere fjernvarmeværket centralt, hvilket dog sjældent er muligt.
Hvor stort bliver anlægget?
Der skal opstilles varmepumper og en akkumuleringstank, som skal være så stor som muligt og f.eks. rumme et døgns forbrug. Ideelt set bør tanken være slank og så høj, som de højest beliggende huse, hvis det kan tillades. Forventelig vil den blive på højde med træerne i området, men vil afhænge af lokalplanen. En normal størrelse for et anlæg er omkring 3.000 m3.
Vil Kommunen stille materielgården til rådighed?
Kommunen er forventeligt indstillet på at leje området og bygningen ud. Bygningen er i dårlig stand. Der er en række planmæssige begrænsninger, som skal respekteres, men det er forventningen, at anlægget vil kunne placeres her. Hvis der er forureninger, vil kommunen rydde op i nødvendigt omfang.
Hvad opvarmer fjernvarmevandet?
E.ON Byvarme koncept omfatter store varmepumper samt en akkumuleringstank med mulighed for direkte el-opvarmning, primært om natten, når el er billig. Der kan evt. tilkobles et flisfyr og evt. et gasfyr som nødforsyning, hvis det bliver en mulighed. Amba’et skal tage stilling hertil. Disse og andre alternative varmkilder som solvarme og vindmøller kan med fordel tilkobles efterfølgende, hvis det giver mening økonomisk, og der kan opnås tilladelse hertil. Ifølge E.ON vil det være for komplekst at gøre i første omgang.
Er jordvarme ikke en mulighed?
Nej. Som det fremgik på det borgermøde, som kommunen havde arrangeret tidligere i 2023, så ville det kræve et meget stort antal boringer, som dels ville være meget dyrt, dels ville være yderst vanskeligt at få plads til i Lejre givet de mange beskyttelseslinjer i forhold til vandboringerne.
Kommer der støj- og lugtgener fra anlægget?
Afstanden til naboer er så stor, at støj ikke bør blive noget problem. Desuden sætter loven grænser for støj. Lugtgener er der ingen af. Et moderne fjernvarmeværk har ingen skorsten og benytter el som den helt dominerende energikilde.
Kan el-nettet bære det?
E.ON er i dialog med Radius/Cerius, som er forberedt på muligheden for en kollektiv løsning. En kollektiv løsning er mindre belastende end individuelle varmepumper.